Cukrinis diabetas yra rimta liga, kuri daro didelę įtaką milijonų žmonių gyvenimams visame pasaulyje. Vienas iš pagrindinių veiksnių, lemiančių šios ligos išsivystymą, yra mitybos sutrikimai. Šiame straipsnyje gilinsimės į tai, kaip netinkama mityba prisideda prie cukrinio diabeto atsiradimo ir kaip galima šią situaciją pagerinti.
Kas yra cukrinis diabetas?
Cukrinis diabetas – tai medžiagų apykaitos sutrikimas, kurio metu organizmas nesugebėjo efektyviai naudoti insuliną arba jo visiškai negamina. Dėl to kraujyje kaupiasi per daug gliukozės, kas sukelia įvairius sveikatos sutrikimus. Yra du pagrindiniai cukrinio diabeto tipai: I tipo diabetas, kurį sukelia insulino trūkumas, ir II tipo diabetas, kuris dažniausiai vystosi dėl netinkamos mitybos ir fizinio neaktyvumo.
Mitybos sutrikimai ir jų poveikis cukrinio diabeto vystymuisi
20 amžiaus maisto kultūra
Per pastaruosius kelis dešimtmečius mitybos įpročiai pasikeitė – vartojama vis daugiau perdirbtų maisto produktų. Dauguma šių produktų turi aukštą cukraus, sočiųjų riebalų ir druskos kiekį. Ši dieta sukelia insulino atsparumą, kuris veda į II tipo diabeto išsivystymą. Įprasti šio tipo maistas, tokie kaip greitasis maistas, saldumynai ir gazuoti gėrimai, daro neigiamą poveikį organizmui ir padidina cukraus lygį kraujyje.
Glitimo ir rafinuotų angliavandenių poveikis
Rafinuoti angliavandeniai, tokie kaip balta duona, makaronai ir cukrus, greitai šoka gliukozės lygį kraujyje. Šie produktai turi mažai skaidulų, todėl organizmas ilgainiui negali efektyviai reguliuoti cukraus lygio. Glitimas, kuris randamas kviečiuose, taip pat gali sukelti uždegimą organizme, kuris nors ir netiesiogiai, tačiau prisideda prie diabeto vystymosi.
Netinkamas riebalų vartojimas
Riebalų tipas, vart